EKONOMIKA / Firmy

Půl sklizně je za námi, ročník 2015 bude bohatý a kvalitní, hlásí jihomoravští vinaři
Vinobraní jede ve Velkcých Bílovicích na plné obrátky, sklizena je již přibližně polovina vinic. 
Autor / zdroj foto: spolek Velkobílovičtí vinaři

VELKÉ BÍLOVICE

Vinaři si na rozdíl od ostatních zemědělců mohou ročník 2015 pochvalovat. Drastická sucha, která letos zasáhla celou republiku, odolná vinná réva ustála. Ve všech vinicích po České republice se sklízí o sto šest.

„Jsme asi tak v půlce sklizně a již je zřejmé, že půjde o bohatý ročník,“ komentuje Milan Sedlák ze spolku Velkobílovických vinařů a dodává: „Vyhráno ještě nemáme, jsou tady ještě velké nálety hladových špačků.“

Letošní ročník bude zajímavý na vína s přívlastkem, vyzrání vín je nadprůměrné. “Hrozny jsou na rozdíl od loňské úrody zcela zdravé a mají vysoký slad. Loni jsme o 30 % úrody přišli, letos je to opravdu krásná sklizeň, ztráty budou minimální,“ komentuje Milan Sedlák. Ve Velkých Bílovicích se v tuto chvíli potýkají spíše než s nepřízní počasí s hladovými špačky. „Za posledních 14 dnů špačci na naší vinici snědli 500 kg vína. Máme na ně plynová děla, ale na ta si brzy zvyknou,“ uvádí Michal Tetur z vinařství Sing Wine.

„V současné chvíli máme již sklizeny ranější odrůdy jako Irsai Oliver, Muškát moravský, Müller Thurgau, Souvignon a také prvního zástupce červených odrůd Modrého Portugala. Bobule jsou zdravé, cukernatost se pohybuje od 15 – 24 moštu, takže ročník 2015 bude o kvalitních přívlastkových vínech,“ komentuje letošní úrodu Michal Tetur a dodává: „Od úterý budeme sklízet Veltlín zelený, na ten jsem hodně zvědavý. Loni jej totiž spolek Velkobílovických vinařů vyhlásil nejlepší odrůdou roku.“

Počasí v posledních dnech vinné révě přeje, protože je sucho a poměrně teplo. Případné deště by zpomalovaly sklizeň a ohrožovaly bobule plísní. Ty by ale v příštích deseti dnech dle předpovědi počasí neměly přijít. Důležité také je, aby nebyly ranní mrazíky.

Plody letošní úrody je již možné ochutnat téměř u všech vinařů na vinařských slavnostech od začátku září v podobě burčáku. Toto kvašené víno bude dostupné až do listopadu. Pak přijdou na řadu svatomartinská vína, která chutnají hodně svěže a ovocně. Dostupná budou asi tři měsíce. Mnoho měst bude pořádat svatomartinské slavnosti, kde budou tato vína představována. Např. Velké Bílovice mají tyto slavnosti 14. listopadu. „Svatomartinská děláme již čtvrtým rokem z Muškátu moravského, z Müllerky a nově také z Modrého Portugalu Rosé,“ dodává Tetur.

Autor / zdroj: Lucie Bukovanská

Reklama

Aktivní Dítě

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.